Bli med på 1. mai-markeringene i Innlandet

Det er nærmere 150 ulike 1. mai-arrangementer i Innlandet i år. Bli med Arbeiderpartiet, LO og arbeiderbevegelsen på markeringen av denne viktige solidaritets- og kampdagen!

1 mai 2024 i Innlandet

Nå nærmer det seg 1. mai, og arbeidernes frihets-, kamp- og solidaritetsdag markeres med arrangementer over hele Innlandet. Årets slagord for 1. mai er bestemt av Samarbeidskomiteen mellom Arbeiderpartiet og LO nasjonalt, og er «Arbeid – velferd – trygghet», og 1. mai i år markerer også at det er 125 år siden LO ble stiftet som en viktig organisasjon for arbeidsfolk i Norge. Budskapet på 1. mai er å stå sammen for å sikre sosial trygghet, økonomisk trygghet og trygghet for arbeid her hjemme – og også å rette blikket utover og bidra til trygghet og solidaritet med folk i deler av verden der krig nå forårsaker store lidelser, ikke minst i Ukraina og i Gaza.

Nedenfor er en oversikt over hvem som taler hvor og når på 1. mai. Det kan være at oversikten ikke er 100 % komplett, for det er ikke lett å holde oversikt over absolutt alle arrangementer og absolutt alle talere og appellanter. Men i skrivende stund er dette den oversikten vi har, og slik planene foreligger fra lokale arrangører. Innlandet er trolig det fylket i Norge som har flest arrangementer på 1. mai, alt i alt har vi oversikt over rundt 140 arrangementer rundt om i Innlandet. Dette spenner fra enkle blomsternedleggelser ved minnesmerker eller flaggheisseremonier via frokostarrangement til solidaritetsgudstjenester, 1. mai-tog, folkemøter, kveldsarrangementer, kinoforestillinger og allsangarrangementer.

Sjekk derfor ut lokale Facebook-sider for eventuelle endringer eller mer utfyllende detaljer i dagene fram til 1. mai.

Kulturminister Lubna Jaffery er en av hovedtalerne på 1. mai i Innlandet i år. Statsrådene fordeler seg rundt om i landet, og det er altså kulturministeren som skal til Innlandet. Hun starter dagen på frokostarrangement i Kolbu i Østre Toten, reiser deretter videre til Gjøvik hvor hun holder tale i Minneparken før 1. mai-toget starter, deretter skal hun til Løten før dagen avsluttes med hovedtale på Stortorget i Hamar.

Også stortingsrepresentantene fra Innlandet skal tilbringe dagen med taler og arrangementer i Innlandet. Anette Trettebergstuen skal til Raufoss. Rigmor Aasrud til Søndre Land og til Fagernes. Nils Kristen Sandtrøen skal til Tolga, Trysil og Tangen. Rune Støstad holder tale i Vinstra, Follebu og Lom. Og Lise Selnes skal til Elverum, Koppang og Rena.

Videre skal fylkesordfører Thomas Breen til Kongsvinger og til Vallset. De tidligere statsrådene Sigbjørn Johnsen og Sylvia Brustad skal til henholdsvis Ådalsbruk og Åsnes. Og i tillegg skal Aps tre statssekretærer fra Innlandet (Ingunn Trosholmen, Even Aleksander Hagen og Even Eriksen) holde taler, i likhet med en rekke fylkestingsrepresentanter, ordførere, kommunestyremedlemmer og andre. Det er også gledelig at mange AUF’ere skal holde sine første 1. mai-taler og appeller rundt om i fylket i år.

Så vidt vi vet vil det være 23 steder med 1. mai-tog i år. Dette inkluderer naturligvis de store byene Hamar, Lillehammer, Gjøvik, Elverum og Kongsvinger – men også mindre steder som f.eks. Etnedal, Hokåsen, Kolbu og Engerdal. Arbeiderbevegelsen står generelt sterkt i Innlandet, og til sammen er det mange tusen som kommer til å delta på årets 1. mai-arrangementer her i fylket.

Vi nevner også at stadig flere arrangører legger til rette for arrangementer med tilpassede aktiviteter for barn og barnefamilier, noe som kan være med på å bredde ut 1. mai-arrangementene og gjøre dem interessante for flere.

Nedenfor finner du oversikten over de arrangementene vi har informasjon om, og der det er talere eller appellanter fra Ap, AUF, LO eller et av LO-forbundene. Der vi vet om talere fra andre (f.eks. SV, Rødt, MDG etc) har vi også tatt med det i oversikten.

Vi håper du er med og markerer dagen, både ved å delta på et av arrangementene i Innlandet – og kanskje også ved å vise på sosiale medier og digitalt at du er med i markeringen av denne viktige dagen for solidaritet, rettferdighet og arbeidsfolks interesser.

1 mai 2024 i Innlandet.pdf 204,7 KB