Statsministeren og AUF-lederen blant årets 1. mai-talere i Innlandet

Statsminister Jonas Gahr Støre og AUF-leder Astrid Hoem er to av Ap-toppene som tilbringer årets 1. mai i Innlandet. – Jonas holder hovedtalen i Gjøvik, Lillehammer og Hamar, samt har morgentale i Brumunddal og ettermiddagstale på Tangen. AUF-leder Astrid Hoem holder hovedtalen i Kongsvinger og deltar på flere arrangementer i Kongsvingerregionen, bekrefter fylkessekretær i Innlandet Arbeiderparti, Bjørn Jarle Røberg-Larsen.

Statsminister Jonas Gahr Støre og AUF-leder Astrid Hoem er to av mange talere du kan høre på 1. mai i Innlandet i år. Foto: Arbeiderpartiet

Statsminister Jonas Gahr Støre og AUF-leder Astrid Hoem er to av mange talere du kan høre på 1. mai i Innlandet i år. Foto: Arbeiderpartiet

Også fylkets Ap-stortingsrepresentanter har flere oppdrag rundt om i Innlandet på 1. mai. Unntaket er Rigmor Aasrud som er sendt på oppdrag til Østfold. Statsråd Anette Trettebergstuen har oppdrag i Vestfold.

- At statsministeren bruker 1. mai hos oss i Innlandet er vi veldig glade for. 1. mai er årets viktigste politisk kampdag, og at landets fremste politiker kommer til oss denne dagen gir ekstra kraft over markeringene i Innlandet, sier Aps fylkessekretær.

Markeringene bærer ellers preg av at det er lokalvalg i høst. – Svært mange av Arbeiderpartiets ordførerkandidater vil holde taler eller appeller under årets 1. mai-arrangementer rundt om i Innlandet, opplyser Røberg-Larsen.

Årets 1. mai-slagord er «Trygghet i fellesskap», og det er samarbeidskomiteen mellom Arbeiderpartiet og LO nasjonalt som har bestemt årets slagord. – For første gang siden andre verdenskrig har vi hatt en streik i et mellomoppgjør. Og for første gang siden andre verdenskrig er Europas største land i krig med Europas nest største land. Situasjonen der ute påvirker oss her hjemme. Å stå sammen i sterke fellesskap gir trygghet, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt, minner Røberg-Larsen om.

- Streiken var et tydelig uttrykk for dét. Vanlige arbeidsfolk gikk til streik og krevde sin rettferdige del av verdiskapningen i form av økt kjøpekraft. Bedriftseiere og bedriftsledere har over tid hatt store økninger, mens arbeidsfolk har sakket akterut. Det å ha stabil økonomi og være sikker på å kunne betale regningene neste måned er noe av det viktigste for å ha trygghet, sier Røberg-Larsen.

Situasjonen både i Norge og i Europa vil prege markeringene av årets 1. mai, enten det skjer i form av demonstrasjonstog, folkemøter eller på andre måter. – I år ser vi at det planlegges for 1. mai-tog 21 steder i Innlandet. Både i de store byene, men også på mindre steder som Drevsjø, Bruflat, Otnes, Folldal, Kvam og Hokåsen blir det tog i år, sier fylkessekretæren.

Nedenfor kan du kan du se hvem som taler hvor i Innlandet på 1. mai i år, og hvor og når det skal være arrangementer. - Det er trolig flere arrangementer vi ikke har oversikt over ennå, blant annet arrangement i regi av lokale partilag eller andre partier. Det kan også være talere og appellanter som ikke er rapportert til oss. Uansett ser det ut til at det fort er mer enn 100 arrangementer på 1. mai i Innlandet i år, sier Arbeiderpartiets fylkessekretær Bjørn Jarle Røberg-Larsen. Han henviser til lokale arrangører når det gjelder flere detaljer. – Mange bruker sosiale medier til å spre informasjon om årets 1. mai-aktiviteter, så det bør være mulig å søke opp lokale arrangører der, sier han.